Wednesday, August 11, 2010

Salam Ramadhan


Salam Ramadhan sakura ucapkan untuk smuer bloggerz yg beragama Islam..semoga Ramadhan diberkati pd thn ini...alhamdulilah Allah memberi lagi peluang utk sakura bersolat terawih di masjid asy-syakirin,klcc.jgn lah kiter sia2 kan peluang yg diberikan oleh Allah s.wt utk beribadat di bln yg mulia ini.Gunakan sebaik mungkin...
KELEBIHAN SEMBAHYANG SUNAT TARAWIH

Diriwayatkan oleh Saiyidina Ali (r.a.) daripada Rasulullah S.A.W., sebagai jawapan dari pertanyaan sahabat-sahabat Nabi S.A.W. tentang fadhilat (kelebihan) sembahyang sunat terawih pada bulan Ramadan:

Malam 1 - keluar dosa-dosa orang mukmin pada malam pertama sepertimana ia baru dilahirkan, mendapat keampunan dari Allah.
Malam 2 - diampunkan dosa-dosa orang mukmin yang sembahyang terawih serta kedua ibu bapanya (sekiranya mereka orang beriman).
Malam 3 - berseru Malaikat di bawah ‘Arash supaya kami meneruskan sembahyang terawih terus menerus semoga Allah mengampunkan dosa engkau.
Malam 4 - memperolehi pahala ia sebagaimana pahala orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan AL-Quran. AMalam 5 - Allah kurniakan baginya pahala seumpama orang sembahyang di Masjidilharam, Masjid Madinah dan Masjidil Aqsa.
Malam 6 - Allah kurniakan pahala kepadanya pahala Malaikat-malaikat yang tawaf di Baitul Ma’mur (70 ribu Malaikat sekali tawaf), serta setiap batu-batu dan tanah-tanah mendoakan supaya Allah mengampunkan dosa-dosa orang yang mengerjakan sembahyang terawih pada malam ini.
Malam 7 - Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa serta menolong Nabi ‘Alaihissalam menentang musuh ketatnya Fir’aun dan Hamman.
Malam 8 - Allah mengurniakan pahala orang sembahyang terawih sepertimana yang telah dikurniakan kepada Nabi Allah Ibrahim ‘Alaihissalam.
Malam 9 - Allah kurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hambanya seperti Nabi Muhammad S.A.W.
Malam 10 -Allah swt mengurniakan kepadanya kebaikan di dunia dan di akhirat.
Malam 11 -Keluar ia daripada dunia (mati) bersih daripada dosa seperti ia baru dilahirkan.
Malam 12 -Datang ia pada hari Qiamat dengan muka yang bercahaya (cahaya ibadatnya).
Malam 13 -Datang ia pada hari Qiamat dalam aman sentosa daripada tiap-tiap kejahatan dan keburukan.
Malam 14 -Datang Malaikat menyaksikan ia bersembahyang terawih, serta Allah tiada menyesatkannya pada hari Qiamat.
Malam 15 -Semua Malaikat yang menanggung ‘Arasy, Kursi, berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.
Malam 16 -Allah swt tuliskan baginya terlepas daripada neraka dan dimasukkan ke dalam Syurga.
Malam 17 -Allah kurniakan orang yang bertarawih pahalanya pada malam ini sebanyak pahala Nabi-Nabi.
Malam 18 -Seru Malaikat: Hai Hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha kepada engkau dan ibu bapa engkau (yang masih hidup atau mati).
Malam 19 -Allah swt tinggikan darjatnya di dalam Syurga Firdaus.
Malam 20 -Allah kurniakan kepadanya pahala sekelian orang yang mati syahid dan orang-orang solihin.
Malam 21 -Allah binakan sebuah istana dalam Syurga daripada Nur.
Malam 22 -Datang ia pada hari Qiamat aman daripada tiap-tiap dukacita dan kerisauan (tidaklah dalam keadaan huru hara di Padang Mahsyar).
Malam 23 -Allah swt binakan kepadanya sebuah bandar di dalam Syurga daripada Nur.
Malam 24 -Allah bukakan peluang 24 doa yang mustajab bagi orang berterawih malam ini, (elok sekali berdoa ketika dalam sujud).
Malam 25 -Allah Taala angkatkan daripadanya siksa kubur.
Malam 26 -Allah kurniakan kepada orang bertarawih pahala pada malam ini seumpama 40 tahun ibadat.
Malam 27 -Allah kurniakan kepada orang bertarawih pahala pada malam ini ketangkasan melintas atas titian Siratulmustaqim seperti kilat menyambar.
Malam 28 -Allah swt kurniakan kepadanya 1000 darjat di akhirat.
Malam 29 -Allah swt kurniakan kepadanya pahala 1000 kali haji yang mabrur.
Malam 30 -Allah swt beri penghormatan kepada orang berterawih pada malam terakhir ini yang teristimewa sekali, lalu berfirman:
Hai hambaKu: makanlah segala jenis buah-buahan yang engkau ingini hendak makan di dalam syurga, dan mandilah engkau daripada air syurga yang bernama Salsabila, serta minumlah air daripada telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad S.A.W. yang bernama Al-Kauthar

4 comments:

 1. thanks :)

  salam ramadhan utk sakura,syukur dan gembira dpt bertemu kembali ramadhan kali ini

  ReplyDelete
 2. Amaran: Hadis diatas tidak benar/palsu.

  Tidak diragui kelebihan kelebihan solat tarawih tapi sebenarnya hadis diatas tidak benar, tiada langsung dalam hadis sahih mahupun hadis palsu. Malah ulama-ulama hadis terdahulu pun tak tahu pasal hadis panjang lebar 30 hari ni. Harap jangan tertipu dan mengharapkan balasan yang mungkin tidak akan diperolehi, cukuplah kita beribadah ihklas mengharapkan redha Allah dan menerima hadis sahih.

  eg: (Al-Bukhari) Sesiapa yang menghidupkan malam Ramadan dengan penuh keimanan dan mengharapkan ganjaran dari Allah diampunkan dosa-dosanya yang lalu.

  TQ.

  ReplyDelete
 3. Salam ramadan..betul2 hadis di atas tiada lasung dalam hadis sahih..huhuhu..

  ReplyDelete
 4. salam khaltamarplus dan kumerpati~~kalu benar palsu marilah kiter sebar-sebarkan...sbb sakura lihat hadis ni ader di mana2...disebarkan secara meluas..

  ReplyDelete