Saturday, July 13, 2013

Love your parents,and your in law too!

Rasanya dh bnyk kali sakura coretkan mengenai tanggungjawab kepada ibu bapa nih.Jgn anggap mnjaga ibu bapa nih sbg satu bebanan,tp 1 tanggungjawab yg besar, amat besar!

Selagi kita berbakti kepada ibu bapa,selagi itu rezeki kita akan melimpah ruah,sentiasa luas.ingat la scope bkn saja terhadap ibu bapa sendiri.malah, ibu bapa mertua bg yg sudah berkahwin.Anggap la mereka seperti ibu bapa sendiri.bg ibu bapa yg telah meninggal dunia,mertua la tmpat kiter mencurahkan kasih syg.

walaupun sakura blum berkahwin,mcmaner buruk pun mertua kiter,sakura akan lyn seperti mak dan ayh kandung sendiri.sakura sungguh brtuah mempunyai sifat penyabar dan baik hati seperti emak sakura.walau mcm maner org dengki or berniat jahat.kami tetap akan bersabar.kerana Allah itu ada,biar Allah saja yg membalas segala perbuatan buruk manusia terhadap kami.

"menjaga ibu bapa adalah jihad", begitu ungkap Tuan Haji Nor Azamir, Mufti Negeri Sembilan dalam majalah Anis (September 2011). menurutnya lagi, "urusan menjaga kedua-dua ibu bapa berkait rapat dengan soal keimanan kita kepada Allah SWT, dan ia bukannya sekadar fitrah manusia yang perlu diikuti dari zaman ke zaman." terdapat tiga jenis kebajikan ibu bapa yang perlu dijaga oleh setiap anak, iaitu: menjaga kebajikan hidup, menjaga kebajikan perasaan dan menjaga kebajikan ibadat." justeru, sebagai anak, besar sungguh amanah yang perlu dipikul untuk kesejahteraan dan kebahagiaan orang tua. bagi sesiapa yang berjaya mengharunginya, memang dia anak yang hebat. ayuh, sama-samalah kita menjaga ibu bapa kerana ia adalah jihad. jomm sama2 kita berjihad.
Published with Blogger-droid v1.6.8

No comments:

Post a Comment